Hoe maak ik de juiste keuze voor een nieuwe dakbedekking?

Belangrijk is het om vooraf de verschillende soorten dakbedekkingen te kennen. Dakrenovaties zijn er namelijk in alle soorten en maten. Hieronder wordt er een opsomming gemaakt van de verschillende soorten dakbedekking die gebruikt kunnen worden om daken mee te renoveren. Er zijn twee soorten daken; hellende ofwel gebogen (schuine) daken en platte daken. Omdat wij bij Cantex de focus leggen op platte daken zal deze lijst alleen de gebruikte dakbedekkingen voor platte daken bevatten. Onder de oudere, klassieke, methodes vallen:

 

 

Bitumen dakbedekking

Wat is bitumen?

Bitumen wordt vaak gezien als teer. Het is een vloeibaar mengsel welke men kan winnen uit ruwe aardolie. Het mengsel bevat verschillende koolwaterstoffen (CH). Door middel van een destillatieproces wordt bitumen gescheiden van de andere stoffen die voorkomen in aardolie. Iedere stof in aardolie heeft zijn eigen kookpunt en dat van teer ligt het hoogst, namelijk boven de 350°C. Bitumen dakbedekking is het meest gebruikte materiaal voor daken.

Hoe wordt bitumen verwerkt op daken?

Bitumen dakbedekking wordt aangebracht op het dak door middel van grote rollen dakleer. Deze worden uitgerold op het dak totdat het volledige dak bedekt is. Dit vormt dan de onderlaag. Vervolgens worden er nieuwe lappen uitgerold en verhit met een brander om deze samen te smelten met de onderlaag. Het branden van bitumen is een zorgvuldige klus die alleen uitgevoerd wordt door professionals. Door de hoge temperaturen bestaat het risico op brandgevaar.

 

PVC dakbedekking

Wat is PVC?

Polyvinylchloride (PVC) is een kunststof materiaal dat bij verhitting zacht wordt. Deze materialen worden ook wel thermoplasten genoemd. PVC is goedkoop en eenvoudig te bewerken en wordt daarom veel gebruikt voor daken. Bij het branden van PVC kunnen schadelijke stoffen vrijkomen als zoutzuren en dioxinen.

Hoe wordt PVC verwerkt?

Omdat de optie om PVC te branden uitgesloten is door de schadelijke stoffen die vrij kunnen komen, wordt deze dakbedekking aangebracht met een sterke lijm of extreem hete lucht. De hete lucht wordt geproduceerd door een mechanische föhn. Verder is het proces voor het bedekken van een plat dak exact hetzelfde als bij de bitumen dakbedekking.

 

EPDM dakbedekking

Wat is EPDM?

Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer (EPDM) is een synthetische rubber. EPDM is duurzaam en gaat lang mee. Overigens is het milieuvriendelijk omdat het compleet gerecycled kan worden.  Omdat EPDM wordt aangebracht zonder een brander maar met lijm, is er geen risico op brand zoals bij bitumen. Over het algemeen is het product ook goedkoper dan bitumen maar blijkt in de praktijk niet altijd zo waterdicht als een vakkundig aangebrachte bitumen laag.

Hoe wordt EPDM verwerkt?

EPDM wordt aangebracht met behulp van een lijm of een dak primer. Deze wordt uitgesmeerd over het oppervlak om er vervolgens een rol EPDM uit te rollen over het dak.

 


 

Tevens hebben we dakbedekkingen die beter passen bij het nu. Als er wordt gepraat over het ‘nu’ praten we over termen als duurzaamheid, milieuvriendelijk en innovatief. Onder deze categorie vallen: 

 

Groendak systeem

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak begroeid met planten. Een groendak is een extensie van een bestaand dak dat bestaat uit een aantal verschillende lagen. Over het algemeen is het vanaf de onderste laag gezien; het bestaand daksysteem, ligt er een laag voor de bescherming van het dak (dakbeschermvlies), een laag dat de vocht opneemt (drainagelaag), een laag op dat de wortels van de planten tegenhoudt (wortelwerende filtervlies) een laag met voedingsstoffen voor de planten (voedingsbodem) en een vegetatielaag.

Een groendak heeft verschillende voordelen. Naast het feit dat het esthetisch is, zorgt het o.a. voor een hogere levensduur, goede isolatie, waterdichting, een verbeterde opbrengst voor zonnepanelen, verhoogde duurzaamheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid. Het dak heeft niet alleen effect op de woning maar ook op de omgeving.

Hoe wordt een groendak verwerkt?

Er zijn twee manieren om een groendak te verwerken. Zo kunnen alle lagen van tevoren al samengesteld zijn, waardoor ze simpelweg als vierkante platen op het dak kunnen worden gemonteerd. Het kan ook laag voor laag worden aangebracht waardoor het voor particulieren ook mogelijk is om een dergelijk dak te installeren.

 

Siliconen dakbedekking

Wat zijn siliconen?

Siliconen worden gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof. Deze stoffen gecombineerd noemen we siliciumoxide of silica, beter bekend als kwarts. Kwarts is het hoofdbestanddeel van zand. Dit betekent dat kwarts enorm veel voorkomt op aarde. Zoveel dat kwarts zelfs het meest voorkomende mineraal op aarde is, wat het eenvoudig bereikbaar maakt.

Lange ketens van aan elkaar gekoppelde silicamoleculen worden gevormd door aan kwarts carbon en waterstof toe te voegen. Dit resulteert in silicoon, een materiaal dat iets weg heeft van rubber en onbreekbaar is.

Grote voordelen een siliconen coating is dat het o.a. erg duurzaam (gaat langer dan 40 jaar mee), eenvoudig te verwerken, zonwerend en bestand tegen extreme weersinvloeden is. Door de witte kleur zorgt het voor een lagere koellast in de zomer en hogere opbrengst voor zonnepanelen.

Hoe wordt een siliconen dakbedekking verwerkt?

Een siliconen dakbedekking is een vloeibare coating die simpelweg aangebracht wordt met een roller of spuit op het bestaande dak. Het dak hoeft van tevoren alleen schoongemaakt te worden en details moeten worden voorbehandeld. Voor de doe-het-zelvers is een coating de meest eenvoudige oplossing.

 


Hoe maak ik de juiste keuze voor een nieuwe dakbedekking?

De keuze voor een dakrenovatie kan worden beoordeeld op veel verschillende factoren. O.a. de grootte van het dak, mate van schade,  budget en andere doeleinden zijn van belang. Bent u bijvoorbeeld van plan zonnepanelen te installeren? Ga dan voor een groendak of een siliconen dak. Deze daken zijn beide in opkomst en raden we sterk aan. Ze leveren het beste resultaat en zijn tegelijk milieuvriendelijk. Budgetwijs kan een groendak nog aan de prijzige kant zijn. Cantex Rubber is leverancier en verwerker van siliconen dakbedekking. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een dakrenovatie? Neem gerust contact met ons op.

logo Cantex Rubber